PCB gamyba – laminatoriaus modifikavimas

17 08 2012

Kadangi gerų rezultatų taip ir negavau iš savojo Kayoba laminatoriaus nusprendžiau jį patobulinti. Kaip jau minėjau prieš tai buvusiame įraše yra du variantai kaip tai galima padaryti:

  • Variklio sulėtinimas, kad atitinkamos vietos būtų kaitinamos ilgiau;
  • Darbinės temperatūros pakėlimas;

Taigi bandom kažką daryti.

Variklio lėtinimas

Kad išsiaiškinčiau ar tai įmanoma turėjau išsiardyti variklį. Tai atlikęs radau, kad visa laminatoriaus veikimas paremtas analogine elektronika ir darbinė įtampa yra 220V. Taigi jei kas darysite kokius dalykus įsidėmėkite – jokių žaidimų su tokiais įrenginiais jei nežinote ką darote! Mirtis ne koks laimėjimas!

Taigi variklis taip pat yra valdomas nuo 220V ir jam sulėtinti schemų internete apstu. Tačiau prieš tai atliekant reikia apžiūrėti laminatoriaus mechanizmą – ar tas sulėtinimas duos naudos?

Na o laminatoriaus viduje radau štai tokius varomuosius volelius:

img20120817101743

Kas per velnias? Kaip laminatas gali taip užsiriesti gal kas man gali papasakoti? Taip buvo atsitikę su abiem voleliais. Nuėmus šita plastmasę voleliais jau atrodė geriau:

img20120817101924

Iškart po to pabandžiau dar arta laminuoti. Galvojau gal tie voleliai neleisdavo PCB kaisti. Na bet nesėkmingai, rezultatai tie patys.

Kaip ten būtų man mechanika atrodė nekokia ir nusprendžiau kad sulėtinimas neduos tokio didelio rezultato kaip temperatūros pakėlimas.

Temperatūros kėlimas

Internete radau labai gerą aprašymą šiuo klausimu, o ir visa elektronika analogiška manajai: http://ultrakeet.com.au/index.php?id=article&name=superFuserV2 Aprašymas labai informatyvus ir detalus. Darom.

Pirmas dalykas ką pakeičiau tai termosaugiklis. Jis atrodo taip:

img20120817115013

Jis pas mane buvo 192’C ir 10A, o pakeičiau į 240’C ir taip pat 10A. Viska užizoliavęs pritvirtinau jį atgal ir su juo baigiau. Tik dar noriu paminėti kuo jis yra svarbus šiame įrenginyje. Jis skirtas tam, kad kaitinimas nutrūktu tie 240’C tuo taveju jei abu termostatai numirtu.

Sekantis dalykas tai termostatai. Jie yra du:

img20120817103905

Kodėl jie du? Mano nuomone tai yra todėl, kad vienam nesuveikus toliau dirbti gales kitas. Gal yra kitaip bet aš į tai nesigilinau.

Išėmęs viena jų datasheet’e radau, kad jis atjungia srovę ties 115’C. Pagal tutorialą mums siūloma jį keiti į 160’C, kad darbinė temperatūra pakiltu būtent iki tokios. Kaip ir padariau. Elektros prekių parduotuvėje radau tokį variantą kuris kainavo 8 litus. Jo parametrai analogiški: išjungiama tie 160’C, o gražinama ties 130’C. Vienintelis trūkumas paaiškėjo tik kai pradėjau keitimo procedūrą – korpusas kiek kitoks ir teko panaudoti ilgesnius varžtus bei vaizduotę:

img20120817133944

Aš keičiau tik viena iš termostatų. Galima būtų keisti ir abu bet tai reikalauja daugiau lėšų. Dabar kai vienas jų yra senas gauname tokį vekimą: Orginalus termostatas išsijungia ties 115’C, o naujasis toliau leidžia kaisti iki 160’C.

Rezultatai

Išleidęs 10 litų dalims ir atlikę litavimo darbus pradedame lauko testus (angl. field tests!). Jų metu buvo įspėta kad gali būti “nepavojingų“ dūmų, bet jų mano atveju nebuvo. Buvo tik smarvės, bet ji greitai praėjo.

Pirma laminuota PCB:

img20120817141514

Kaip matote neprilipo tik dvi dalys kontaktų bei visi užrašai, bet aš tam turiu paaiškinimą!  Teste naudotą plokštę nušvirtinau ir nenuriebalinau. Nuvaliau sausai ir tiek. Nieko tokio, ateityje bus geriau, o šiaip laminatorius veikia! Yes!

Galiausiai ta pati PCB po ėsdinimo su 1:2 druskos rugšties ir vandenilio peroksido tirpalu:

img8198iu

Beje, tuos takelius bandžiau pataisyti markeriu bet kaip matote FAIL’as. Ir nežinau kas kaltas, ar naujas markeris ar naujas tirpalas :/

Atnaujinta: Kartas buvo markeris kuris buvo netinkamas tokiems darbams.


Veiksmai

Information

3 responses

28 04 2014
pocius

nu šaunuolis, aš wat su termosaugikliais susidūriau remontuodamas tepalinį radiatorių. Telaimina tave ir tavo rankeles, ir aišku Ameriką, Dievulis.

6 06 2014
NEgs

As irgi turiu toki laminatoriu, kadangi isardei, tai, is kurios puses vyksta kaitinimas? ir kaip atrodo kaitinimo elementas, kaip jis perduoda karsti i PCB?

6 06 2014
mindogas

Pasakius tiesa tai aš nė neanalizavau kas ten jame kaista. Tiesiog išardžiau, padariau kad veiktu kaip reikia ir viskas 😀 Kai lendi kur nereikia dažnai arba daliu lieka arba sugadini ką..

Parašykite komentarą