Duonos gira

17 11 2013

w764

Jau senai galvojai papasakoti kaip gaminama naminė duonos gira bet vis neprisiruošdavau visko įamžinti.. Štai prisiruošiau. Gaminame.

Pirmiausiai apie tai ko mums reikės. Gaminsiu 3 litrus giros tad visus kiekius plius minus esu pataikęs šiaip tūriui. Pirmiausia tai duona – jos naudojau 700gr. Galima mažiau. Perku visada pigiausia juoda duoną. Rauginimui reikės cukraus 300 gr. ir mielių 25 gr. (mieles naudoju sausas). Vėliau girai išrūgus dar gerai būtų turėti saujelę razinų bet čia jau pagal skonį. Iš įrankiu reiks elementarių virtuvėje randamų dalykų tad nėra čia ko ir minėti. Gamybos procesą suskirsčiau į kelis skyrius kad viskas atrodytu kuo sudėtingiau 😀 Jei rimtai tai neskubant giros gamyba yra labai ilgas procesas, o skubant ar neturint kantrybės viska galima pagreitinti pritaikius kitus gamybos metodus.

1 etapas – duonos džiovinimas/skrudinimas

Kai turiu laiko visada duona nusiperku kiek anksčiau ir ją padžiovinu ant turimos komforto įrangos:

hhwc

Čia tik dalis duonos, taip nusodinti šiuo atveju buvo dar du radiatoriai. Jei laiko nėra, o giros reikia jau už poros dienų, galime taip nedaryti ir iškarto dėti duoną ant skardos ir kepti ją orkaitėje.

0bb8

Ją kepiau apie 30 minučių ant 150’C su oro cirkuliacijos funkcija. Jei duona prieš tai nedžiovinta reiktu kepti ilgiau bet bekepant nereiktu sulaukti kol duona pradės anglėti. Baigiu kepti kai ji tampa tokia:

ltqv

2 etapas – duonos virimas

Puodo reikia vienu litru didesnio nei norimas giros kiekis. T.y. trims litrams gaminti reikia virti 4 litrus vandens. Kažkiek vandens nuverda, kažkiek lieka su išmetama duona ir panašiai. Kadangi tokio puodo neturiu duona viriau su dviem. Užviriau reikiama kiekį vandens, sudėjau proporcingai duonos riekes ir primažinęs ugnį viriau apie 15 minučių:

iv6b

z2n2

Beverdant pora kartu galima pamaišyti, apversti duoną. Vanduo labai greitai pradeda tamsėti ir, kaip mano antra pusė sako, kvėpėt karamele:

Pavirus atjungiu ugnį ir palieku ant kaitlentės puodus kokioms 3-4 valandoms ataušti. Tuo pačiu duona dar labiau persmelkia vandenį. Galima žinoma palaikyti taip ir ilgiau, pvz visa naktį kaip aš ir dariau.

3 etapas – ruošimas raugimui

Mano atveju, kuomet ataušinau ilgiau nei 4 valandas, reikia puodus truputi pašildyti. Taip geriau tirps cukrus, mielės irgi padėkos. Pašildau tik tiek kad vanduo taptu jaučiamai šiltas ir pradedu košti vandenį. Košiu pirma su retu koštuvu, o po to su tankiu:

v6yo

32l9

Likusi duona gali būti išmesta:

go1b

Atsitikus taip kad trilitrinis nėra pilnas duonos nemečiau lauk ir ją dar papildomai išsunkiau:

23hz

x8hv

Dabar kuomet jau turime trilitrinį duonos syvų galime sumaišyti likusius įgridientus:

fjf9

Pirma gerai išmaišome cukrų ir leidžiame vandeniui nusistovėti. Tik tuomet ant viršaus suberiame mieles:

nuxb

Jokiu būdu negalima jų maišyti. Jei taip darysite jos tiesiog sušoks į gabalus. Gal ir nieko blogo, kad sušoka, bet aš nerizikuočiau 😀

4 etapas – raugimas

Dabar reiktu šitą turinį palikti rūgti 20-24 laipsnių  temperatūroje. Paprastai geras sprendimas yra pastatyti stiklainį kur nors šalia gyvatuko ir ten jį ramiai palikti. Prieš tai, beja, reikia stiklainį uždengti merliumi ar kokiu rankšluostėliu kaip tai darau aš.

az5r

Kadangi dabar jau įjungtas šildymo sezonas tai neverta net naudoti kažkada pasigaminto temperatūros reguliatoriaus.

Kiek laiko reikia taip laikyti gira? na kol išrūgs žinoma 😀 Viskas priklauso nuo to kiek cukraus ir mielių dėta. Paprastai daug kur patariama laikyti 12 valandų, kitur daugiau. Aš mėgstu palaikyti 20 valandų. Praktikoję rūgimas turėtu būti baigtas kuomet stiklainyje nebekyla burbuliukai. Štai kaip jie atrodo parūgus 2 valandas:

5 etapas – brandinimas

Dabar, kai rūgimas baigtas, metas girą supilstyti į uždara tarą ir pradėti ją brandinti.

1zgk

Pirmiausia nugrėbiame puta, ji tikrai neskani 🙂 Paprastai visada turiu kelis butelius nuo gaiviųjų gėrimų tad juos ir naudoju giros laikymui šaldytuve. Į juos įdedu po šaukštą cukraus ir žiupsnį razinų. Cukrus tam kad girą užsigazuotu, o razinos šiaip skoniui pagerinti.

30c4

Tuomet į butelius supilstome girą ir tai darydami saugomės kad putos nepradėtu veržtis pro butelio viršų:

6u4x

Kaip matote man putos nebuvo. Nieko tokio, kita karta labiau pasiseks 🙂 Užsukus kamštelius verta kelis kartus pavaryti  butelius kad cukrus pasimaišytu.

Tam kartui visas, dabar buteliai keliauja į šaldytuvą. Jau dabar turi būti pastebimas butelių sutvirtėjimas nes angliarūgštė gaminasi labai greitai. Šaldytuve patariama laikyti bent jau parą laiko.

s4j8

6 etapas – vartojimas

Mano atveju pirmasis butelis ilgiau 12 valandų nesibrandina 😀

Iš bambaliu svečiams patiekti juk negražu? Perpilame į ąsotį ir vaišiname svečius ar save mano atveju:

Gražu žiūrėti, tikra gira, o gal net labiau alus 🙂 Filmuke matosi kaip bepilant pliūpsi razinos o jos atrodo taip:

q49w

Taigi skanaus!

w764


Veiksmai

Information

4 responses

18 11 2013
Darau, Blė

Nu va, pagaliau! 🙂

Aš seniau, kai turėjau galimybę pasiskinti, dar įmesdavau į girą apynių. Prideda labai malonaus prieskonio.

18 11 2013
mindogas

Dėl apynių tai tikiu, tam juk jie į alų dedami. Šiaip šitas virimas nelabai skanus, labai jau karti šita duona. Taip jau būna kai perki kuo pigesnę 🙂

18 11 2013
giedrius

Vaikams gerti rekomenduojama ? Aš vaikystėje nuo mamos pagamintos giros pirmą kartą gyvenime prisigėriau ir ėjau per kaimą svirduliuodamas.

18 11 2013
mindogas

Savojo šito viralo vaikams tikrai neduočiau nes nelabai žinau kiek jis turi laipsnių. Kad jų yra tai tikrai jaučiasi, niekada nematavau tik kiek nes neturiu įrankių.
Aplamai klausimas ar bet kokią girą galima vaikams girdyti. Čia lygiai ta pati dilema kaip su CokaCola. Gira valo virškinimo traktą nuo visokių šlakų ir pan bet apkrauna kepenis..

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s




%d bloggers like this: